TEL.CONTACT / COMENZI
+40771 292 698
Degami Linkedin Degami Google Plus Degami Twitter Degami Facebook
TEL.CONTACT / COMENZI
+40771 292 698
TELEFON
0771 292 698 0371.432.374
Clienti
Galerie
Noutati
Info utile
Legislatie
Grupaje
Rute transport marfa
Transport frigorific
Newsletter

Asigurare pentru transportul rutier de marfuri CMR

Home    » Legislatie
Asigurare pentru transportul rutier de marfuri CMR

Ce este asigurarea CMR?

Asigurarea CMR se refera la raspunderea pe care transportatorul o are pentru daunele ce pot fi produse bunurilor transportate intern sau international.

Cine trebuie sa incheie o asigurare CMR?

Aceasta asigurare este incheiata de companiile care realizeaza transporturi de marfuri cu vehicule proprietate personala, inchiriate sau in gestiune. Se asigura doar marfa transportata, nu si autovehiculul.

Este obligatorie polita CMR?

Asigurarea CMR este facultativa, nu exista nicio lege care sa oblige transportatorul sa incheie o astfel de polita insa, pentru beneficiarii marfurilor este o conditie esentiala pentru plasarea unei comezi.

Ce riscuri sunt acoperite?

Asigurarea CMR acopera pierderea totala, partiala sau deteriorarea produselor transportate precum si depasirea termenului de livrare. Polita se incheie pe un transport, o calatorie sau o anumita perioada de timp, din momentul primirii marfurilor pana in momentul predarii.

Furtul este deseori specificat ca o clauza suplimentara. Unele companii asigura doar furtul prin efractie, altele furtul partial sau integral.

Ce riscuri nu acopera polita CMR?

Asigurarea CMR nu acopera pagubele indirect, cum ar fii scaderea pretului marfurilor, pagubele produse pe perioada razboiului sau a unor tulburari civile, cheltuieli aferente unor imbunatatiri sau transformarii bunurilor, orice avarii ce nu sunt specificate in polita de asigurare.

Care este suma maxima asigurata?

Suma maxima asigurata se calculeaza diferit pentru fiecare caz in conformitate cu dispozitiile Conventiei CMR tinandu-se cont de pretul marfurilor pe piata in momentul in care se incheie asigurarea sau cotatiile acestora la bursa insa cuantumul despagubirii nu poate depasi 13,66 dolari pentru fiecare kg de greutate bruta lipsa.

Sunt asigurate toate tipurile de marfa?

Conform conventiei CMR nu pot fi asigurate animale vii. Conform conditiilor de asigurare sunt excluse hartiile de valoare, metale pretioase, bijuterii, blanuri, obiecte de arta si de colectie.

Exista clauze speciale pentru transportul de vehicule pe platforme, marfuri perisabile transportate cu vehicule dotate cu instalatii frigorifice, marfuri periculoase, transporturi efectuate pe baza conventiilor postale internationale, produsele electronice.

Daca nu transportati marfuri generale trebuie sa aveti prevazute in asigurare clauze speciale pentru a putea primi despagubiri.

In ce conditii se platesc despagubirile?

Pe baza politei CMR sunt despagubite daunele produse marfurilor transportate cu vehiculul stipulat in contract din momentul preluarii acestora pana in momentul cand ajung la destinatie, altfel spus, se acorda despagubiri doar pentru daunele survenite pe perioada transportului.

Nu sunt despagubite alte daune produse marfurilor anterior sau ulterior procesului de transport.

Care sunt situatiile in care un transportator este absolvit de vina?

Pentru a primi despagubirea trebuie sa se demonstreze vina transportatorului pentru pierderea sau avarierea marfurilor transportate. Acesta nu va fi tras la raspundere daca:

sunt transportate animale vii
ambalajul in care este impachetata marfa este deteriorat iar marfa este expusa la riscuri
marfa este deteriorata in urma procesului de deplasare, incarcare sau descarcare de catre expeditor sau destinatar
marfa este incarcata intr-o maniera necorespunzatoare
coletele nu sunt bine numerotate
vehiculul cu care este transportata marfa nu este acoperit cu o prelata iar acest lucru este stipulat in contract

In cazul in care marfurile au fost avariate din cauza depasirii termenului de livrare, transportatorul va trebui sa plateasca despagubiri pana la un nivel maxim egal cu nivelul taxelor de transport.

Cat costa o asigurare CMR?

Pretul unei asigurari CMR variaza de la o companie de asigurari la alta si de suma asigurata stabilita de comun acord intre asigurator si transportator. Prima de asigurare va fi mai mica daca transportatorul alege sa incheie polita cu fransiza. Fransiza poate fi procentuala sau valoare din suma asigurata. Aceasta poate fi valabila pentru anumite riscuri sau pentru orice dauna.

 

Care este diferenta intre asigurarea CARGO si asigurarea CMR?

Aceste tipuri de asigurari sunt deseori confundate de catre cei interesati de asigurarea marfurilor. Principala diferenta intre cele doua este ca asigurarea CARGO este incheiata de proprietarul unic al marfurilor transportate in timp ce asigurarea CMR este incheiata de catre transportatori. Pe baza politei Cargo marfurile transportate sunt asigurate la suma reala. De exemplu daca marfa valoreaza 50.000 de euro, in cazul unei avarii totale, proprietarul va primi fix acea suma.

Asigurarea Cargo va oferi despagubiri in cazul in care are loc unul dintre urmatoarele evenimente:

Incendiu sau explozie;
Deraierea sau rasturnarea mijloacelor de transport terestre;
Rasturnarea sau scufundarea ambarcatiunii maritime cu ajutorul careia se transporta marfa;
Coliziunea dintre mijlocul de transport maritim si un obiect extern;
Necesitatea descarcarii marfurilor intr-un port de refugiu;
Inundarea ambarcatiunii cu apa, care dauneaza marfurilor;
Pierderea unei parti a marfii in timp ce este manipulata, incarcata sau descarcata.

Legislatie

SOLICITA OFERTA DE TRANSPORT
TELEFON
0727219001
Cele mai bune preturi! Raspuns rapid!
Adresa
Nicolae Firu nr. 72, Chisoda, jud. Timis
Email
contact@degami.ro
Telefon
0771 292 698 0371.432.374
Web design by Royalty
Optimizare SEO Timisoara