TEL.CONTACT / COMENZI
+40771 292 698
Degami Linkedin Degami Google Plus Degami Twitter Degami Facebook
TEL.CONTACT / COMENZI
+40771 292 698
TELEFON
0771 292 698 0371.432.374
Clienti
Galerie
Noutati
Info utile
Legislatie
Grupaje
Rute transport marfa
Transport frigorific
Newsletter

Transporturile de marfă internaționale și salariul minim

Home    » Info utile
Transporturile de marfă internaționale și salariul minim

 Operatorii de transport de marfă din România se vor lovi din ce în ce mai mult de condițiile dure impuse de legile guvernelor occidentale. Astfel, aplicarea legii salariului minim în Austria va face ca patronatul firmelor de transport cu activități în această țară să fie nevoit să plătească șoferii conform cu aceste condiții. Legea „salariului minim și al controlului dumpingului social din Austria” (LSD-BG) cu aplicare de la 1 ianuarie 2017 este considerată și ea, alături de legile similare din Germania sau Franța, de exemplu, ca fiind o măsură mascată de protecționism față de concurența firmelor de transport din Estul Europei.

Conform informaților furnizate de echivalentul Ministerului Muncii din Austria și citate de traficmedia.ro de la aplicarea acestei legi vor fi exceptate doar operațiunile de tranzit. Cu alte cuvinte, nu are relevanță cât de mic sau de mare este timpul petrecut pe teritoriul Austriei, dacă firma de transport a efectuat operațiuni de încărcare-descărcare direct sau prin intermediul unui partener austriac, societatea străină angajatoare va trebui să se conformeze cu legea austriacă.

Noile prevederi impun într-o primă fază un set de măsuri oarecum birocratice, căci înainte de derularea operațiunilor efective operatorul de transport trebuie să notifice autoritățile austriece despre aceasta. Se precizează că aplicabilitatea condițiilor de înregistrare este valabilă atât pentru angajatori din state membre UE cât și din state extracomunitare. Intrarea șoferului pe teritoriul Austriei va trebui să îndeplinească cumulativ câteva condiții, iar de realizarea lor se fac responsabile companiile de transport angajatoare.

Măsuri birocratice

Șoferul camionului de transport (sau al autocarului, căci prevederea se aplică și transportatorilor de persoane) va trebui să aibă asupra lui pe lângă documentele obișnuite care dovedesc proveniența mărfii și câteva care nu vor fi prezentate decât la solicitarea acestora. Astfel, este vorba de documente justificative care să ateste că respectivul șofer este angajat cu carte de muncă, de asemenea că i-au fost achitate drepturile salariale pe luna anterioară și că i se plătesc asigurările sociale în țara de origine, precum și dovada plății diurnei.

Documentele de mai sus trebuie să fie disponibile în limba germană, excepție făcând doar contractul de muncă posibil de a fi redactat în engleză.

Informații suplimentare și detaliate despre aceste noi condiții, precum și formularele care trebuie completate de către administratorii firmelor de transport, pot fi obținute de pe site-ul ministerului austriac.

Să mai spunem că salariul minim în Austria pentru șoferi este cuprins între 8.2 și 10.2 euro pe oră, el nefiind o condiție rezultată din lege ci este consecința contractului colectiv pe ramură.

Tot de la 1 ianuarie 2017 se aplică și în Italia o lege care stabilește salariul minim pentru firmele de transport, dar acesta se aplică deocamdată doar operațiunilor de cabotaj.

Info utile

SOLICITA OFERTA DE TRANSPORT
TELEFON
0727219001
Cele mai bune preturi! Raspuns rapid!
Adresa
Nicolae Firu nr. 72, Chisoda, jud. Timis
Email
contact@degami.ro
Telefon
0771 292 698 0371.432.374
Web design by Royalty
Optimizare SEO Timisoara