Romania a avut 59 de reprezentanti in topul primelor 500 companii europene, fata de 48 de firme cate erau in urma cu un an, se arata intr-un raport difuzat miercuri de Coface (descarca Raportul integral din atasament). Automobile Dacia este cea mai "vizibila" firma, ocupand locul al 16-lea, urmat de OMV Petrom (pozitia 22) si Rompetrol (pozitia 32). In top, Primele locuri sunt ocupate de polonezii de la Polski Koncern Naftowy Orlen, urmati de maghiarii de la Mol si de cehii de la Skoda. Companiile din Top 500 CEE au generat o cifra de afaceri de 572 MLD EUR in 2014, care depaseste chiar si jumatate din PIB-ul nominal agregat al acestor economii.
Iata topul firmelor romanesti din top 500 firme europene:
1. AUTOMOBILE-DACIA SA
2. OMV PETROM SA
3. OMV PETROM MARKETING SRL
4. ROMPETROL RAFINARE SA
5. ROMPETROL DOWNSTREAM SRL
6. KAUFLAND ROMANIA SCS
7. BRITISH AMERICAN TOBACCO (ROMANIA) TRADING SRL
8. PETROTEL - LUKOIL SA
9. LUKOIL ROMANIA SRL
10. E.ON ENERGIE ROMANIA SA
11. CARREFOUR ROMANIA SA
12. GDF SUEZ ENERGY ROMANIA SA
13. SOCIETATEA NATIONALA DE GAZE NATURALE ROMGAZ SA
14. MOL ROMANIA PETROLEUM PRODUCTS SRL
15. ORANGE ROMANIA SA
Cele mai mari companii au reusit sa isi creasca cifra de afaceri si forta de munca. Acestea sunt principalele concluzii ale celei de-a VII-a editie a studiului anual Coface Top 500 CEE, in care societatea internationala de asigurare a creditului prezinta cele mai mari 500 de companii din Europa Centrala si de Est.
Anul 2014 a fost, in cele din urma, unul fara dezastre majore. Dupa ani de recesiune si dificultati constante, dezvoltarea a fost una pozitiva. Astfel, exista o imbunatatire, nu la fel de puternica precum au sperat economistii, dar este una stabila. Cresterea medie a PIB-ului a fost de 2,5% in 2014, care este aproape dubla fata de valoarea din 2013 (1,3%). Cresterea cifrei de afaceri a companiilor din Top 500 CEE a urmat o dezvoltare similara. Ratele mai mici de somaj, cresterea salariilor, inflatia scazuta si scaderea pretului petrolului au contribuit in mod pozitiv si astfel, consumul populatiei devine principalul factor de crestere accelerata in majoritatea economiilor din CEE.
Rata somajului in scadere la nivelul intregii regiuni a fost reflectata in Topul celor 500 de jucatori si prin cresterea personalului cu 1,7%. Din totalul fortei de munca la nivel regional, 4,2% este angajat in cadrul companiilor din Top 500 CEE.
Regiunea CEE este dominata, in mod traditional, de companiile petroliere mari, care s-au confruntat cu un mediu economic dificil in 2014. Pretul petrolului a scazut dramatic cu mai mult de jumatate, fapt ce a condus la o scadere a preturilor produselor de rafinare. Mai mult decat atat, provocarile companiilor din anul precedent au inclus un volum semnificativ scazut al tranzactiilor comerciale, ca urmare a embargoului rusesc ca, de exemplu, sectorul agricol, cel al carnii, produselor alimentare si al vinului, care a scazut cu -13,7%.", explica Katarzyna Kompowska, Coface Executive Manager, Europa Centrala. Cu toate acestea, datorita semnelor clare de redresare a Zonei Euro spre sfarsitul anului 2014, precum si a eforturilor depuse de companiile din CEE in a cauta piete alternative, impactul acestor provocari a fost atenuat.