Noua din 13 sectoare au crescut cifra de afaceri, comparativ cu anul precedent. Sectoarele Auto si Transportatori au continuat tendinta ascendenta din 2013 si au prezentat o dezvoltare foarte dinamica in 2014. Productia mondiala de vehicule a crescut cu 2,6% si a dus la cresterea productiei si pentru companiile din CEE. In 2014, veniturile celor mai mari 86 de companii au crescut cu +10,6% (101 MLD EUR), iar profiturile lor au explodat (+ 76,2%). Acest sector a avut, de asemenea, un numar mare de nou-veniti in Top 500 CEE (15).
Companiile din sectorul Petrol & Gaze s-au luptat cu preturile care s-au injumatatit in 2014. In acelasi timp, conflictul din Ucraina a adus provocari suplimentare acestui sector. Aceste circumstante au condus la o scadere dramatica a profitului cu 3,3 MLD EUR in 2013, pana la o pierdere de 48 MIL EUR in 2014. Din acest motive, industria a avut cea mai mare scadere a cifrei de afaceri (-3,9%) si a personalului angajat de -2,1%. Cu toate acestea, este cel mai mare sector al clasamentului, cu 105 companii si aproape 30% din cifra de afaceri totala.
"Prognoza pentru regiunea CEE in 2015 este putin mai optimista decat pentru 2014, cu o rata de crestere medie estimata de 2,8%. Cele mai multe economii vor beneficia de o revenire a consumului populatiei si o recuperare treptata a Zonei Euro, o destinatie cruciala pentru export. Cu toate acestea, provocarile atat interne, cat si externe reprezinta o constrangere pentru imbunatatirea durabila a regiunii.", adauga Grzegorz Sielewicz, Economistul Coface pentru regiunea CEE.
Studiul companiei de asigurare a creditului, Coface priveste cele mai mari 500 de companii din Europa Centrala si de Est - Coface Top 500 CEE. Acesta claseaza companiile in functie de cifra lor de afaceri si, in plus, analizeaza factori importanti, precum numarul angajatilor, mediul de afaceri, sectoarele si pietele.