TEL.CONTACT / COMENZI
+40771 292 698
Degami Linkedin Degami Google Plus Degami Twitter Degami Facebook
TEL.CONTACT / COMENZI
+40771 292 698
TELEFON
0771 292 698 0371.432.374
Clienti
Galerie
Noutati
Info utile
Legislatie
Grupaje
Rute transport marfa
Transport frigorific
Newsletter

Transport de marfa din Romania cu aere de milog

Home    » Info utile
Transport de marfa din Romania cu aere de milog

Sectorul de transport de marfuri ar fi trebuit sa intre in panica inca de anul trecut de cand a aparut in Germania legea MiLoG. Ca nu s-a intamplat exact asa o dovedeste realitatea, iar pentru aceasta e suficient sa analizam cate amenzi s-au dat anul trecut. Pe scurt, sintetizand, legea spune clar ca angajatorii (inclusiv firmele de transport) trebuie sa-si plateasca soferii astfel incat acestia sa castige un salariu minim de 8.5 euro pe ora. Desi nu orice transport de marfa vizeaza Germania sau nu orice expeditie de marfuri tranziteaza aceasta tara, prevederile legii se aplica si celor care sunt in tranzit.

    Oricat am scotoci internetul, nu reusim sa gasim o amenda data vreunei firme de transport de marfa din Romania pentru ca aceasta nu si-a platit soferii cu salariul minim cerut de legislatia din Germania. Explicatia este simpla: transportatorii si-au adaptat contractele de munca astfel incat perioada de tranzit prin Germania sa poata fi reglementata cu soferii printr-o anexa la contractul de munca. Simplu, logic si ingenios, in cel mai pur stil romanesc am spune. Nu este cazul sa intram in detalii tehnice-contabile aici, gasiti suficienta informatie in acest sens.

    Volumul de amenzi date de inspectorii de munca germani pentru nerespectarea legii MiLoG nu este unul care sa ne faca probleme, de exemplu firmele de transport de marfa din Romania sa intre in colaps. Nu, nici pe departe! Pe parcursul anului trecut doar 14 firme (niciuna din Romania) au fost amendate ca nu si-au platit soferii conform cu legislatia germana, volumul amenzilor a fost de doar putin peste 15.000 de euro! Asta inseamna ca din cele 3400 de firme de transport de marfa sau persoane verificate anul trecut (conform unui comunicat al Guvernului federal german), au cazut in plasa doar cei fraieri, care beneficiaza de contabili ceva mai slab pregatiti. Inseamna ca nu doar in Romania se fac sarituri peste gard…

    Semnificatia reala a datelor publicate de raportul guvernului federal este insa alta. Cel putin din punctul de vedere al firmelor de transport de marfa care functioneaza in Romania, desi daca observati atent practica este generalizata. Astfel, in loc sa se observe o inmultire a semnalelor de protest vizavi de infrastructura de orice ti din Romania, de impingere a guvernului roman in sensul crearii unui climat cat mai propice dezvoltarii sectorului de transporturi, liderii Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri “trag semnale” doar in ceea ce priveste nevoia de soferi profesionisti, mai mult, vor sa se introduca modificari in legislatia nationala in ceea ce priveste reducerea varstei soferilor ce activeaza in sectorul de transport de marfa. Sa recunoastem, ca sa angajezi soferi de tir care au 18 ani inca pare a fi de domeniul fanteziei…

    Regretabil este ca legea germana, care nu are actiune doar in sectorul de transport de marfa, nu pare deloc a fi vazuta ca o lege de uniformizare a conditiilor sociale si de trai, aplicabile deci intregii societati europene. Guvernele estice, in special cel din Romania, o interpreteaza ca o tehnica de eliminare a concurentei firmelor de transport est-europene. O mai veche meteahna romaneasca de a nu vedea decat paiul din ochii vecinului.

Info utile

SOLICITA OFERTA DE TRANSPORT
TELEFON
0727219001
Cele mai bune preturi! Raspuns rapid!
Adresa
Nicolae Firu nr. 72, Chisoda, jud. Timis
Email
contact@degami.ro
Telefon
0771 292 698 0371.432.374
Web design by Royalty
Optimizare SEO Timisoara