Primăvara în transporturile de marfă din România a debutat, parcă mai mult ca niciodată, cu o mulțime de frământări și dispute (adesea transformate în scandaluri), făcându-ne să ne punem întrebarea dacă, nu cumva, am fost noi orbi până acum și n-am văzut sau aceasta a fost dintotdeauna societatea românească!? Ultimul subiect, care a atins sectorul transporturilpor venind oarecum tangențial și care nu era „pe țeavă”, cum se spune, este cel din industria medicamentelor, mai exact recenta și imensa dezbatere națională a dezinfectanților, scandalul Hexi Pharma.
Veți spune, bine, bine... și unde este legătura cu transporturile, cu camioanele, cu transporturile de mărfuri frigorifice, ș.a.m.d? La prima vedere nici nu există vreo legătură serioasă însă, așa cum se obișnuiește în asemenea cazuri, la noi parcă mai mult ca în altă parte, au început să se deruleze tot felul de anchete. De la cele referitoare la sursele de finanțare a achizițiilor de medicamente, dezinfectanți și materiale complementare, până la identificarera felului în care se transportă aceste mărfuri care, trebuie să recunoaștem, au un caracater de perisabilitate extrem de ridicat.
În ceea ce priveşte asigurarea medicamentelor pentru şi în timpul operaţiunilor de transport ale firmelor româneşti, căci despre acest lucru este vorba deocamdată în toată tevatura care a pornit de la scandalul Hexi Pharma, este foarte bine de ştiut că, în principiu, acestea sunt suficient de bine reglementate. Adică, regulile şi condiţiile care se impun sunt aceleaşi ca şi în cazul celorlalte ţări ale Uniunii Europene. Iar ca să fim şi mai exacţi în evaluarea noastră „critică“, legislaţia românească şi normele de aplicare sunt inspirate aproape „mot a mot“ din prevederile europene, iar acest lucru este valabil nu doar pentru sectorul de transporturi de marfă, ci în toate conexiunile legislative, adaptarea legislaţiei româneşti la cea europeană fiind una din condiţiile de aderare ale României.
Prin urmare, în lumina celor spuse mai sus, dacă s-a făcut, se face sau se va face vreo ilegalitate în relaţia dintre client şi transportator, ar fi util de aflat că ea nu se va putea pune în operă decât cu concursul autorităţilor româneşti. Cu largul concurs al acestora, căci vizavi de relaţia cu transportatorii, statul are organisme special pregătite şi îndrituite să urmărească şi să sancţioneze orice abatere. Altfel spus, dacă n-ar fi corupţie în aparatul de stat, n-ar trebui să ne facem griji că transporturile de marfă, inclusiv de medicamente şi inclusiv cele frigorifice ar putea să nu se încadreze în limitele legislative iar sănătatea noastră şi a copiiilor noştri să fie în pericol...
Ne facem datoria de a vă pune la dispoziţie „Ghidul privind buna practică de distribuţie angro a medicamentelor“ elaborat de Comisia Europeană încă în baza unor directive europene ce dateză din 1992. Mai mult, acestea s-au adaptat situaţiilor concrete ale anilor de început de mileniu şi regulile au fost reactualizate conform cu noile realităţi din lumea medicală şi din transporturile de marfă perisabilă, inclusiv de produse medicamentoase. Noi vă prezentăm un Ghid elaborat în 2006. Dacă veţi fi curioşi, veţi observa că „Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 892 din 2006, pentru aprobarea normelor de distribuţie a medicamentelor“ seamănă ca două picături de apă, ca două traduceri mot a mot.
Ori, în aceste condiţii, ne-am putea pune întrebarea dacă în ceea ce priveşte transportul de produse medicamentoase, precum şi condiţiile pentru asigurarea acestora ar mai putea fi o atribuţie exclusivă a operatorilor din transporturile de marfă? Sau, ca de obicei, este încă o metodă de a distrage atenţia opiniei publice de la problemele mai grave şi mai acute ale României... Care, din acest punct de vedere, ar putea cădea în spatele unor şoferi de camioane sau laboranţi care n-au efectuat probe asupra unor produse cu rolul de dezinfectanţi...