TEL.CONTACT / COMENZI
+40771 292 698
Degami Linkedin Degami Google Plus Degami Twitter Degami Facebook
TEL.CONTACT / COMENZI
+40771 292 698
TELEFON
0771 292 698 0371.432.374
Clienti
Galerie
Noutati
Info utile
Legislatie
Grupaje
Rute transport marfa
Transport frigorific
Newsletter

Transport intern de produse alimentare

Home    » Info utile
Transport intern de produse alimentare

 Degami SRL Timișoara efectuează și își asigură clienții că transportul și recepția produselor alimentare de către mașinile noastre se face cu respectarea tuturor regulilor sanitare și epidemiologice. Suntem conștienți că ignorarea acestora poate duce la apariția bolilor tractului gastrointestinal sau a intoxicațiilor.

Discuțiile pe acest subiect au reușit să inflameze societatea românească, aceasta după difuzarea de informații în care producătorii de alimente, dar și operatoriii de transport de mărfuri alimentare au fost la originea a numeorase cazuri de intoxicații. De aceea e necesar să se respecte toate regulile sanitare şi epidemiologice la transportul, recepţionarea, păstrarea şi prelucrarea termică a produselor alimentare.
Trebuie știut că orice transport de produse alimentare, fie că este destinat desfacerii ulterioare a produselor pe piața de consum, fie aceste produse alimentare vor ajunge în instituţiile pentru copii şi adolescenţi se înfăptuieşte cu un mijloc de transport special. Există reguli clare în ceea ce privește trasnportul de produse alimentare, una ar fi aceea că, de exemplu, dacă marfa este destinată instituțiilor de protecție sau unităților spitalicești, produsele alimentare ce urmează a fi transportate nu se pot prelua decât direct de la furnizori.
Condiţiile de transport ale produselor alimentare trebuie să excludă posibilitatea de infectare a lor în drum. O transportare incorectă a produselor alimentare poate servi cauza impurificării lor mecanice, chimice şi bacteriene. La orice operațiune de transport de produse alimentare o deosebită atenţie se acordă mijlocului auto cât și ambalajului. Caroseria autocamionului trebuie să fie acoperită pentru a proteja produsele alimentare de ploaie, zăpadă, praf ş.a.
Mașina folosită la transportul produselor alimentare trebuie marcată cu indicaţii speciale: “Produse alimentare”, “Lapte”, “Pâine”, “Came” ş.a. şi se foloseşte numai după destinaţie. E interzis transportul produselor alimentare cu un mijloc de transport de ocazie. Serviciul sanitar permanent şi pretutindeni controlează valabilitatea, starea transportului şi calitatea lui de prelucrare. Pentru autocamioane, furgonete sau orice alt mijloc auto implicat în operațiunile de trasnport ale produselor alimentare se eliberează anual un paşaport sanitar.

Ambalajul folosit la transport trebuie să fie în stare bună, comod şi uşor de curăţat. Se folosesc conteinere, bidoane, coşuri speciale cu volumul de 30-50 kg pentru transportul cărnii, peştelui, produselor de came, lactate ş a. O mare atenţie se acordă ambalajului folosit pentru transportarea produselor ce nu sunt supuse prelucrării termice (untul de vacă, pâinea, caşcavalul etc.). Ambalajul se spală şi se curăţă la bazele şi magazinele de livrare a produselor, cât şi în blocurile de alimentaţie ale instituţiilor.
Recepţionarea produselor alimentare implică un control obligator, iar dacă ne referim la transporturi pentru instituții, atunci trebuie știut că lucrătorii medicali ai acestora efectuează rebutarea produselor prin determinarea indicilor organoleptici. Este momentul în care se poate deduce dacă agentul de trasnport de mărfuri alimentare a repsectat legislația și normele în vigoare.

În ceea ce privește regulile sanitare, acestea sunt în general stufoase și pot diferi de la o țară la alta sub aspectul formei acestora. În esență însă, toate au o componentă care face referiri la condițiile ce trebuie asigurate pe parcursul oricărei operațiuni de trasnport de mărfuri alimentare.

 

Legislație specifică:

Legea 108/2014 privind transportul rutier de produse agricole vegetale pe drumurile publice

Ministerul sanatatii: Norma de igienă privind producţia, prelucrarea, depozitarea, păstrarea, transportul şi desfacerea alimentelor

ORDIN Nr. 976 din 16 decembrie 1998 pentru aprobarea Normelor de igiena privind productia, prelucrarea, depozitarea, pastrarea, transportul si desfacerea alimentelor

Info utile

SOLICITA OFERTA DE TRANSPORT
TELEFON
0727219001
Cele mai bune preturi! Raspuns rapid!
Adresa
Nicolae Firu nr. 72, Chisoda, jud. Timis
Email
contact@degami.ro
Telefon
0771 292 698 0371.432.374
Web design by Royalty
Optimizare SEO Timisoara