TEL.CONTACT / COMENZI
+40771 292 698
Degami Linkedin Degami Google Plus Degami Twitter Degami Facebook
TEL.CONTACT / COMENZI
+40771 292 698
TELEFON
0771 292 698 0371.432.374
Clienti
Galerie
Noutati
Info utile
Legislatie
Grupaje
Rute transport marfa
Transport frigorific
Newsletter

Transportul frigorific international si sistemul telematic

Transportul frigorific international si sistemul telematic

Spuneam despre transporturile frigorifice că ele se supun acelorași reguli, indiferent în ce țară a Uniunii Europene ar fi localizat operatorul de transport. Și subliniam că legislația europeană prevalează celei naționale, iar toate legislațiile și normele legale de reglementare a transporturilor ajung, în final, să fie subordonate aceluiași mecanism european. Acesta se numește HACCP, o abreviere a expresiei „Hazard Analysis and Critical Control Points”, un regulament dacă vreți, ceva superior unor manuale de bune practici în domeniul transporturilor firgorifice. Remarcabil este că acestuia trebuie să i se supună nu doar operatorii de transport ci și intermediarii și comercianții din ultima verigă a distribuției.

Normele în sine sunt destul de stufoase, esențialul însă sunt parametrii și criteriile în forma lor concretă. Astfel, temperatura controlată trebuie asigurată în tot spațiul remorcii autocamionului într-un interval clar specificat, de exemplu alimentele refrigerate vor fi transportate între 0 și 5 °C. Carnea va fi transpsortată și depozitată în intervalul de temperatură 3-7 °C. Mai mult, trebuie asigurate spații bine delimitate între diferitele sortimente de alimente, evitându-se interferența dintre carnea de pasăre și alte produse, legumele proaspete vor fi localizate separat de cele pe bază de lactate.

A nu se uita că, așa cum se specifică nu doar în HACCP, ci acestă prevedere care vizează transporturile firgorifice se regăsește și în regulamentele Ministerului Sănătății, temperatura de predare/preluare a încărcăturii trebuie menționată într-un registru special. De această prevedere au datoria să se ocupe, la fel ca la transporturile de medicamente, distribuitorii, prin angajatul lor sau prin reprezentanți.

Condiția esențială pentru ca un transport figorific să nu fie supus influențelor termice exterioare este integritatea permanentă a sistemului de răcire, cu alte cuvinte temperatura nu poate să crească sau să scadă în afara toleranțele maxime admise. Lanțul de răcire, care constă în traseul dintre depozit, remorca autocamionului și pultul vânzătorului trebuie să funcționeze ireproșabil. Metoda tehnologică prin care se verifică și se impută neregulile unui transport de acest gen îl reprezenta, până nu demult, o diagramă de temperatură.

Marele dezavantaj al procedeului de verificare a condițiilor de temperatură a transportului frigorific prin intermediul diagramei consta în însăși ireversibilitatea lui. Altfel spus, diagrama se verifica la sfârșitul cursei, când, în cazul observării unei ieșiri din limitele de temeperatură, nu se mai putea face nimic. Doar constatarea și eventuala imputare către șofer, operator de transport, după caz.

Noile tehnologii de urmărire a traseului și condițiilor de transport se numesc telematice. Acestea reprezintă de fapt un ansamblu de interconexiuni între senzori termici amplasați în punctele esențiale ale remorcii cu sistemul de navigație prin satelit, GPS-ul. Astfel, dispecerul transportului frigorific în cauză va putea să ia la cunoștință în permanență despre temperaturile din incinta remorcii. Mai mult, în funcție de locul în care se află, de starea vremii, de aglomerația traficului, de defecțini sau orice alt element perturbator, vor putea fi luate măsuri specifice de corecție.

Sistemul telematic va influența decisiv toate tipurie de transporturi frigorifice la nivel mondial, iar acest lucru se datorează extraordinarei diseminări a tehnologiei în toate țările. Uniunea Europeană și SUA sunt din acest punct de vedere un element de avangardă.

Transport frigorific

SOLICITA OFERTA DE TRANSPORT
TELEFON
0727219001
Cele mai bune preturi! Raspuns rapid!
Adresa
Nicolae Firu nr. 72, Chisoda, jud. Timis
Email
contact@degami.ro
Telefon
0771 292 698 0371.432.374
Web design by Royalty
Optimizare SEO Timisoara