Informatii utile despre transportul frigorific
Transportul reprezinta pulsul intregii noastre societati. Gratie transportului ne putem bucura de produse variate, de alimente diversificate si de numeroase servicii fara de care viata ar fi total diferita.
Zilnic, milioane de tiruri, de vagoane, de vapoare si avioane bat planeta in lung si in lat, transportand marfuri. Daca unele marfuri sunt usor de transportat si nu necesita conditii speciale, altele au nevoie de o planificare atenta si de anumite temperaturi sau modalitati de manipulare.
Cel mai dificil proces de transport este cel al marfurilor sensibile, care au nevoie de racire si este supus unor reglementari foarte stricte, care in fiecare regiune pot sa difere. Denumit transport frigorific, acesta este necesar in cazul unui numar mare de produse de consum care au impact direct asupra sanatatii oamenilor.
Care sunt produsele ce trebuie sa fie transportate cu transport frigorific?
Cele mai uzuale produse ce au nevoie de transport frigorific sunt cele alimentare: carnea, lactatele hameiul, fructele de mare, pestele si o multime de alte alimente perisabile trebuie sa fie tinute intr-un mediu cat mai rece, in asa fel incat sa faca fata cu brio unor drumuri ce pot dura chiar si cateva zile.
De asemenea, transportul frigorific este esential pentru produsele medicale, pentru produsele biologice, pentru cosmetice, plante si flori sau orice alt produs care se degradeaza la temperaturi ridicate.
Cine poate sa faca transport frigorific?
In general, cei care fac transport frigorific sunt profesionisti, care pe langa masini dotate cu tehnologia necesara pentru a pastra un mediu la temperaturi optime, dispun si de cunostinte esentiale.
Transportatorii trebuie sa cunoasca foarte bine legislatia din domeniu, reglementarile vamale ale tuturor tarilor pe care urmeaza sa le tranziteze si proprietatile produselor pe care le transporta. De multe ori, acestia trebuie sa aiba si cunostinte privind modul in care pot manipula produsele sau cea mai buna perioada in care se piate face un transport. Pentru marfurile foarte perisabile, spre exemplu, perioada optima pentru transport este intre octombrie si aprilie ( in Romania).
Cum se planifica un transport frigorific?
Un prim pas pentru planificarea transportului este alegerea vehiculului. Exista vehicule speciale pentru anumite produse, dotate cu pereti izolati termic, elemente refrigerante puternice si compartimente foarte bine gandite.
Vehiculul se alege si in functie de greutatea totala a marfurilor si de necesarul de frig.
Scopul final este unul cat se poate de clar: un transport eficient, in care marfa sa ramana in cea mai buna stare posibila, care sa coste cat mai putin.
Pentru cei care doresc un transport frigorific atent planuit, una dintre firmele romanesti care garanteaza servicii eficiente este Degami.ro. Acestia ofera transport national si international, reusind sa acopere toate necesitatile din domeniu.